• Rozhodnutí o přijetí žáků k základnímu vzdělávání

        • 2. září 2024 bude významným dnem pro 30 budoucích prvňáčků. Těšíme se na ně a přejeme jim, ať se jim daří.

          Poděkování patří všem učitelům, kteří připravovali a realizovali zápis. Rovněž děkujeme za pomoc při organizaci zápisu starším spolužákům

          Tomáš Navrátil - ředitel školy

        • Žáci a pedagogové z Polska navštívili ZŠ Bělotín

        • Ve dnech 18. a 19. dubna přivítali žáci a učitelé ze Základní školy Bělotín děti a pedagogy ze Základní školy Kolonowskie z Polska. Navázali tak na dlouhodobou spolupráci a partnerství mezi oběma obcemi Bělotínem a polským Kolonowskie. 

          Návštěva byla přivítána v naší škole dětmi v bělotínském kroji chlebem a solí. V hudebním sále zahráli slavnostní fanfáry žáci ZUŠ Hranice - pobočka Bělotín a děvčata z pěveckého sboru ZŠ Bělotín zazpívala tři polské lidové písně. 

          Následoval první z připravených výletů. Polští přátelé společně s osmáky z naší školy navštívili hrad Helfštýn, který se jim opravdu velmi líbil.

          Po návratu byly pro ně připraveny různé aktivity a tvořivé dílny, na kterých se podíleli společně všichni pedagogové naší školy. Kvůli špatnému počasí jsme bohužel nemohli uskutečnit řadu sportovních her na školním hřišti, přesto výběr činností byl bohatý. 

          Děti tiskly šablonové vzory na látkové tašky, vyráběly zážitkové deníčky technikou Scrapbook, tvořily vlněné panenky, na 3D tisku si připravovaly klíčenky, měly možnost využít virtuální brýle a soutěžit v e-sportu.V kuchyňkách se zase podílely na přípravě teplé a studené kuchyně. Druhé patro školy patřilo turnaji ve stolním tenise. Tělocvična byla naplno využita při turnajích ve florbalu a fotbalu. Naše pozvání přijali také žáci ze Základní školy Hustopeče a s našimi a polskými dětmi si řádně zasportovali. Hodně dětí si vyzkoušelo zdolat lezeckou stěnu, se kterou nám pomáhali zkušení lektoři. Den byl naplněn beze zbytku. Věříme, že si každý našel aktivitu, ve které se mohl realizovat a poznat při tom spoustu nových kamarádů. 

          Druhý den ráno jsme naplánovali druhý výlet. Chtěli jsme partnerům ukázat centrum města Hranice, procházkou jsme došli až k propasti a výlet ukončili ve Zbrašovských aragonitových jeskyních. Po celou dobu doprovázely polské děti také naši žáci, tentokrát z deváté třídy. Měli tak možnost lépe se poznat a navázat přátelství. Žáci ze Základní školy Bělotín se už těší na setkání v Polsku, které se uskuteční na konci května. 

          Vedení školy děkuje všem svým zaměstnancům, žákům a Obci Bělotín za pomoc při realizaci tohoto setkání. Věříme, že se budeme setkávat častěji.

          Vedení ZŠ a MŠ  Bělotín

           

        • Výchovný koncert ZUŠ pro naše děti

        • V pondělí 8. dubna se na naší škole uskutečnil výchovný koncert žáků a učitelů Základní umělecké školy Hranice - pobočka Bělotín. Žáci dětem představili své hudební nástroje a zahráli skladby starých i současných skladatelů. Jejich výkony ocenily děti z mateřské školy a školní družiny nadšeným potleskem.

        • Sběr papíru

        • Sběr papíru proběhne:od 22.4. do 26.4. 2024 na školní zahradě u hasičské zbrojnice, za přítomnosti pracovníka obce, kde bude přistaven sběrný kontejner. 

          Papír je možno přinést každý pracovní den vždy:

          Dopoledne: 7:00 – 8:00 hod

          Odpoledne: 15:00 - 16:00 hod

          Kartony a papíry musí být baleny zvlášť.

          Svoz sběru od domů proběhne ve čtvrtek 25.4.2024.

          Výtěžek bude použit na zakoupení pracovního materiálu a hraček pro děti v ZŠ a MŠ Bělotín.

        • Společně pro čistší životní prostředí


        • V sobotu 6. dubna se obec Bělotín připojila k celostátní akci Ukliďme Česko, která si klade za
          cíl očistit naše životní prostředí od nežádoucího odpadu.
          S pomocí nadšených dobrovolníků všech věkových kategorií se podařilo vyčistit široké území
          okolo obce od různorodého odpadu. Lidé se neváhali pustit do práce, aby zanechali své okolí
          čisté a příjemné k pobytu.
          Místní škola, hlavně díky organizovanému mysliveckému kroužku Liščata, se také zapojila.
          Protože každý krok k čistšímu prostředí je důležitý a každá účast je ceněná, doufáme, že starší
          žáci byli aktivní v místě bydliště.
          Poděkováním a odměnou pro všechny bylo posezení u ohně a opékání špekáčků.

        • Třídní schůzky

        • Vážení rodiče !

          V pondělí 15.4.2024 v 15:15 hodin proběhnou třídní schůzky v jednotlivých třídách a pohovory s učiteli ve třídách a kabinetech. Těšíme se na Vaši účast.

          Pokud nebudete moci přijít, můžete si samozřejmě domluvit setkání s učitelem či učiteli individuálně pomocí EduPage. K možným konzultacím býváme k dispozici pravidelně každé pondělí do 15:30 či 16:00 hodin. Záleži na společné domluvě.

          Vedení školy a učitelé.

        • Louskáček

        •  

          Dne 5.dubna se žáci druhého a třetího ročníku zúčastnili tanečního vystoupení Louskáček - Klářin vánoční sen. I když Vánoce jsou již dávno za námi a sněhové vločky už asi letos neuvidíme, prožili žáci kouzelnou vánoční atmosféru. Zatančily jim sněhové vločky, Harlekýn a Kolombína, Vojáček, zlobivé myši vedené Myším králem a především Klára s Louskáčkem, princem  z pohádkové země. Louskáček, dřevěný panáček na louskání ořechů, ožil, a vzal Kláru do Království cukrovinek, kde se v tanečním sále mladému páru postupně představily různé postavy. Tančily různé národnosti, Číňané s pandou, Španělé, Rusové, a tančily také sladkosti - Marcipán. Nakonec tančila také Klára v náruči prince Louskáčka. 

          Ráno se Klára probudila. Byl to jen sen, nebo skutečnost?

           

        • Zápis do 1. ročníku pro školní rok 2024/25

        • Dobrý den vážení rodiče.

          Na stránce školy se v zeleném pruhu objevila elektronická přihláška do 1. ročníku.

          Můžete začít vyplňovat. Prosím pečlivě si přečtěte informace.

          Vytištěné a podepsané pak doručíte v termínu zápisu do školy.

          Těšíme se na setkání s Vašimi dětmi v pondělí 22. 4. 2024 mezi 13:30 a 17:00.

          Aby mohlo vše plynule probíhat, je zapotřebí rezervovat termín Vaší návštěvy ve škole v rezervačním systému.

          S přáním pěkného dne

          Mgr. Tomáš Navrátil - ředitel školy

        • Recitační soutěž

        • Po třídních kolech recitační soutěže se ti nejšikovnější recitátoři představili svým přednesem básně ve školním kole. Všichni byli velice odvážní, chce to kuráž vystoupit před tolika spolužáky z celé školy. Proto si zaslouží uznání. Porota učitelů ale musela vybrat ty nejzdařilejší výkony. A komu se dařilo nejvíce?

          Kategorie I. (1. a 2. třída): 1. místo- Miklošková Viktorie, 2. místo- Juřicová Adéla, 3. místo- Šustal Štěpán. Kategorie II. (3. a 4. třída): 1. místo- Haisová Valerie, 2. místo- Růžička Lubomír, 3. místo- Coufalík Matouš Kategorie III. (5. a 6. třída): 1. místo- Větrovcová Barbora, 2. místo- Skácel Matouš, 3. místo- Mrázková Amálie Kategorie IV. (7.- 9. třída): 1. místo- Navrátilová Tereza, 2. místo- Pribulová Barbora, 3. místo- Novotná Lucie

          Všem gratulujeme k umístění i odměně- krásné knížce.

        • Interaktivní workshop

        • Žáci 6. a 9. třídy ve středu 20. 3. absolvovali workshop Michaela Mitráše, který je studentem Právnické fakulty UPOL, absolvoval stáž v USA nebo pracoval pro firmu Microsoft. Tématem workshopu bylo, jak zrealizovat své sny a být úspěšným v profesním i osobním životě. Setkání s Michaelem bylo pro žáky velkou inspirací a dodalo jim motivaci k dalšímu studiu. 

        • Rekord byl 110°C

        • Ve čtvrtek 21.3. 2024 proběhla ve 3. třídě tandemová výuka s Mgr. Tomášem Králem, který nám představil práci s termokamerami. Žáci dokázali splnit zajímavé úkoly např. změřit teplotu různých částí těla, najít nejteplejší místo v učebně. Velmi namáhavý úkol bylo pomocí tření dřevěných kostek vytvořit co největší teplotu, náš rekord byl 110 °C ! Moc jsme si to užili a děkujeme panu učiteli .

        • Lipenská skoba

        • V sobotu 16. března proběhla v Lipníku n.B. lezecká soutěž na rychlost  " Lipenská skoba"  u příležitosti 25. výročí založení  horolezeckého oddílu v Lipníku.  Soutěže se zúčastnilo 49 lezců  z Frýdku Místku, Rožnova, Přerova, Lipníku a dva členové našeho horolezeckého kroužku. A to velmi úspěšně.

          Viktorie Mikošková   za 3. místo ve své kategorii  získala   za  skvělý čas - bronzovou medaili. Druhým úspěšným našim lezcem byl Jakub Hodek. Ve své kategorii obsadil  místo 5. 

          Blahopřejeme a děkujeme za úspěšnou reprezentaci naší školy.

        • ŠD se rozloučila se ZIMOU

        • V pátek 15. března se školní družina symbolicky rozloučila se zimou. Se dvěma Moranami jsme zamířili k bělotínskému brodu na Luze, kde jsme za odříkání básničky

          " Moranu nesem, s velikým nosem,

          do vody ji dáme, jaro přivítáme. "

          hodili menší slámovou Moranu do potoka a mohli tak sledovat její odplouvání.

        • Konverzační soutěž v anglickém jazyce

        • V týdnu před jarními prázdninami se uskutečnilo školní kolo konverzační soutěže v anglickém jazyce, kterého se zúčastnili čtyři žáci IX. ročníku. Každý z nich se za svůj výkon nemusí stydět, ale do okresní kola mohli postoupit pouze dva z nich, a těmi se stali Klára Navrátilová a Josef Erla. Okresní kolo se uskutečnilo 29. 1. a žáci v něm museli splnit písemný test, následně se 10 nejlepších dostalo do konverzačního kola a to se povedlo Pepovi. V konverzačním kole Pepa uspěl a postoupil do krajského kola, které se uskuteční v dubnu. Oběma žákům děkujeme za výbornou reprezentaci školy a Pepovi přejeme mnoho štěstí v krajském kole.

        • Venčení psů na školním hřišti

        • Dobrý den, prosíme všechny žáky, rodiče i širokou veřejnost, aby nevenčili své psy na školním hřišti, které je určeno pro sportování a hry dětí a dospělých. Pokud procházíte se psem v okolí školy, veďte psa na vodítku. Děkujeme za pochopení.

          Vedení ZŠ a MŠ Bělotín

        • Deváťáci izolovali DNA

        • Molekula DNA je důležitá pro přenos genetické informace a určuje vlastnosti a vývoj jedince.
          V rámci výuky chemie v 9. třídě jsme si vyzkoušeli pokus, při kterém jsme izolovali DNA z banánu a
          jahod. Pokus je jednoduchý a můžete ho provést i doma. Potřebujete k tomu ovoce, vodu,
          podchlazený líh, sůl, saponát a běžné laboratorní (kuchyňské) vybavení (kádinku, skleněnou tyčinku,
          třecí misku).
          Pracovní postup: přírodní materiál rozmělníme na kaši. Přilijeme 30 ml vody se lžičkou soli a 5-10 ml
          šamponu. Vzniklou směs promícháme, poté necháme odstát. Následně přidáme 15 ml podchlazeného
          lihu a necháme 10 minut odstát. Jakmile se nám na povrchu začne tvořit bílá vláknitá sraženina,
          pomalými krouživými pohyby DNA namotáváme na skleněnou tyčinku, a právě v tuto chvíli máme
          hotovo. Pokud není vidět žádná sraženina, můžete pokus opakovat s jiným čerstvým vzorkem ovoce.

          Obrázky:
          01 – pomůcky
          02 – rozdrcení biologického materiálu
          03 – srážení DNA podchlazeným lihem
          04 – sražená DNA namotaná na skleněné tyčince

          Autor: Lucie Novotná IX. Třída